I tidens början fanns bara entreprenörskap, alla beslut fattades av entreprenörer och allt värde skapades av entreprenörer. Inget samhälle har startats av fackföreningar, banker, bolagsverk eller revisorer. Dessa och andra institutioner har senare bidragit till att förädla civilisationer, men aldrig startat dem.
När nybyggarna kom till Amerika fanns inga kurser i ”Engelska för invandrare”, när straffångar deporterades till Australien var ordet bilateralt bistånd inte ens uppfunnet. Trots detta (eller kanske tack vare), byggdes två av världens rikaste länder. Missförstå mig inte nu. Jag är varken emot SFI eller bistånd, men jag är starkt kritisk till den totala avsaknaden av entreprenörskap i vår strategi att ta emot flyktingar och i de flesta länders och organisationers biståndsarbete.
Flera undersökningar visar att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade bland entreprenörer. Många av er som läser detta är en del av detta. Många av mina bästa entreprenörsvänner är invandrare. Jag har väldigt svårt att tro att alla de människor som nu kommer till Sverige skulle vara mindre företagsamma. Om samhället kunde rikta en del av alla de pengar som nu satsas på flyktingmottagning på att identifiera och hjälpa dessa entreprenörer att komma igång lite snabbare, då kommer flyktingarna verkligen bli den tillgång som politikerna pratar om. Det finns förmodligen ingen bättre integration i ett samhälle än att starta företag, då får man kontaktytor till alla delar av samhället och man blir dessutom en brobryggare mellan andra invandrare och samhället.
Härom veckan åt jag lunch med Helena Norder som är VD och delägare i Talentia, ett rekryteringsföretag som är kunder till mig på Brain Accounting. Helena är dessutom ideellt engagerad i organisationen Hungerprojektet som jobbar med att bidra till att utrota fattigdomen i världen genom att inspirera, utbilda och finansiera entreprenörskap. Percy Barnevik har genom Hand-in-hand visat att mikrolån till entreprenörer är ett betydligt effektivare sätt än traditionellt bistånd. Medan Hand-in-hand främst vänder sig till redan befintliga entreprenörer, så vill Hungerprojektet även bidra till att fler vågar ta steget in i entreprenörskap.
Jag gissar att många av er, precis som jag själv, redan har skänkt pengar till UNHCR eller andra som jobbar med att lösa den akuta flyktingsituationen, men för er som ännu inte bestämt vart julgåvan ska gå, så vill jag tipsa om att gå in på Hungerprojektet
Entreprenörer och entreprenörsanda har byggt välstånd och överbyggt kulturella skillnader långt innan FN, SIDA, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen fanns. Jag hoppas att politikerna inte glömmer det när de väljer vilka verktyg som ska användas för att lösa de globala och nationella utmaningar vi nu står inför.
Tillbaka